Formal safety assessment ως μεθοδολογία του imo - Χατζηνικολάου, Φλώρα (2015)
Στην εργασία αυτή γίνεται προσπάθεια παρουσίασης της μεθοδολογίας FSA( Formal Safety Assessment) ως εργαλείο για την εκτίμηση διαφορετικών επιλογών ελέγχου κινδύνου στη βιομηχανία της ναυτιλίας . Αρχικά γίνεται μια ιστορική αναφορά της πορείας του IMO και πως οδηγήθηκε στην ανάγκη για την ανάπτυξη τεχνικών αντιμετώπισης κινδύνου. Στο κεφάλαιο 2 αναλύεται η μεθοδολογία αναφέροντας την έννοιά της , από ποιους φορείς εφαρμόζεται και ποιος ο σκοπός της εφαρμογής . Απαραίτητη είναι η ανάλυση των βημάτων της FSA το οποίο περιγράφεται αναλυτικά στο τρίτο κεφάλαιο . Επειδή όμως για να λειτουργήσει σωστά μια μεθοδολογία σαν την FSA είναι απαραίτητη η μελέτη παραγόντων ανθρώπινου λάθους για το λόγο αυτό στο δεύτερο μέρος της παρούσας εργασίας παρουσιάζεται η HRA ( Human Reliability Analysis ) . Η τελευταία ενσωματώνεται στην FSA και αναλύει την επιρροή του ανθρώπινου στοιχείου όσον αφορά στην εμφάνιση και στην εξάλειψη του κινδύνου . Συμπερασματικά συγκρίνονται οι δύο μεθοδολογίες και εξάγονται κάποια συμπεράσματα μετά την εκπόνηση της μελέτης αυτής .