Οι αλληλοασφαλιστικοί οργανισμοί προστασίας και αποζημίωσης (P & Ι Clubs) και οι κίνδυνοι που καλύπτουν - Τσιμπούρα, Ειρήνη (2015)
Η ασφάλιση υπάρχει προς αποφυγή ή ελάττωση της οικονομικής αβεβαιότητας. Ο πλοιοκτήτης της σύγχρονης εποχής χρειάζεται να αποφύγει όλη αυτή την αβεβαιότητα. Αυτό, μπορεί να το επιτύχει ζητώντας ασφαλιστική κάλυψη από τους Αλληλοασφαλιστικούς Οργανισμούς Προστασίας και αποζημίωσης ( P&I Clubs ). Οι Αλληλοασφαλιστικοί Οργανισμοί Προστασίας και αποζημίωσης ( P&I Clubs ) είναι μη κερδοσκοπικές εταιρείες με κεφάλαιο, συνήθως υπό τη μορφή εγγυήσεων παρά μετοχών των οποίων τα μέλη είναι οι πλοιοκτήτες των οποίων τα πλοία είναι εισηγμένα σε αυτούς . Ασφαλιστής είναι ο ίδιος ο αλληλοασφαλιστικός οργανισμός και κατά αυτού στρέφονται οι απαιτήσεις περί αποζημίωσης. Η κάλυψη που προσφέρουν τα Clubs στο Μέλος δεν περιορίζεται μόνο σε απώλεια ή βλάβη στο πλοίο αλλά καλύπτει και την ευθύνη του προς τρίτους όπως οι ιδιοκτήτες φορτίου ή οι ασφαλιστές τους, το πλήρωμα, οι επιβάτες και άλλοι. Επίσης, εκτός από ασφαλιστική κάλυψη παρέχουν στα Μέλη συμβουλές ή οποιαδήποτε άλλη αρωγή μέσω των αντιπροσώπων τους που διαθέτουν σημαντική πείρα στις πρακτικές και νομικές πλευρές των απαιτήσεων.