Η απασχόληση στον κλάδο των μεταφορών στην Ελλάδα - Καλαμπόκη, Θηρεσία (2015)
Γενικός στόχος αυτής της εργασίας, είναι να διερευνηθεί η σημασία και η βαρύτητα της απασχόλησης από τον κλάδο των μεταφορών στην Εθνική Οικονομία. Πρόκειται για ένα αντικείμενο υψηλού ενδιαφέροντος, και η εργασία προσπαθεί να συλλέξει στοιχεία με δεδομένη την πολυδιάσπαση των πηγών δεδομένων. Στο δεύτερο κεφάλαιο της παρούσας έρευνας θα αναλύσουμε τη θέση των μεταφορών στην οικονομία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο κεφάλαιο 3 παρατίθενται ορισμένα στοιχεία σχετικά με τη μεθοδολογία και την διαδικασία της συλλογής των στοιχείων της εργασίας. Παράλληλα γίνεται μια ταξινόμηση του κλάδου των μεταφορών, σύμφωνα με την οποία γίνεται εκτενέστερη ανάλυση στα κεφάλαια που ακολουθούν. Στα κεφάλαια 4, 5 και 6 αναλύεται ο χώρος των επιβατικών μεταφορών. Ειδικότερα στο τέταρτο κεφάλαιο ερευνάται το τμήμα των χερσαίων μεταφορών, οδικών και σιδηροδρομικών. Γίνεται εκτενής παράθεση των οικονομικών στοιχείων και των στοιχείων που αφορούν την απασχόληση όλων των φορέων του κλάδου. Στο κεφάλαιο 5 γίνεται αναφορά στις θαλάσσιες μεταφορές τόσο στον χώρο της ακτοπλοΐας, όσο και στον χώρο της ποντοπόρου ναυτιλίας. Στο έκτο κεφάλαιο αναλύουμε της αεροπορικές μεταφορές. Δίνονται στοιχεία για την Ολυμπιακή Αεροπορία και για την Aegean Airlines. Τέλος, φτάνουμε στα κεφάλαια 7 και 8 όπου παραθέτουμε πληροφορίες σχετικά με τις οδικές και τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές αντίστοιχα.