Η ικανοποίηση των επιβατών από τις ακτοπλοϊκές υπηρεσίες υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο: η περίπτωση της γραμμής Πειραιάς-Χίος - Καφαντάρης, Θεμιστοκλής (2015)
Διαχρονικά, ο κλάδος της ακτοπλοΐας καθώς και το μεγαλύτερο σύνολο των θαλάσσιων συγκοινωνιών στην Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει πολλές δύσκολες καταστάσεις, από την σταδιακή γήρανση του στόλου και την διόγκωση των προβλημάτων στην νησιωτική περιφέρεια όσον αναφορά την τακτικότητα και την ποιότητα των παρερχομένων ακτοπλοϊκών και λιμενικών υπηρεσιών και υποδομών, μέχρι και την διαχρονική ανεπάρκεια που εκτείνεται ακόμη και στις μέρες μας, των επιλογών και των πολιτικών της πολιτείας μέσω των εφαρμοζόμενων θεσμικών πλαισίων και νομοθετημάτων, ετσι η ανάγκη για άμεσες θεσμικές και πολιτικές αλλαγές έγινε πιο επιτακτική από ποτέ, κάτι που υπαγορεύτηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο από την ολοένα και αυξανόμενες ζωτικής κοινωνικοοικονομικής φύσεως υπαρκτές ανάγκες των νησιωτών για λύσεις στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα, όσο και από τα κρίσιμα αιτήματα των Ελλήνων πλοιοκτητών για άμεση διευθέτηση των βασικών παραμέτρων των δραστηριοτήτων τους, για τις οποίες υπήρξε ακόμα και το θέμα της βιωσιμότητας τους με δυσμενείς συνέπειες για την κοινωνική και γεωγραφική συνοχή μιας ιδιαίτερα νησιωτικής χώρας όπως είναι και η Ελλάδα και ασφαλώς για το επίπεδο της ποιότητας και της συχνότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, που πρέπει σε καθε περίπτωση να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των επιβατών και των νησιωτικών πληθυσμών.