Οδική Ασφάλεια στη Χίο - Σκληρός, Σπυρίδων (2015)
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να μελετηθεί η οδική συμπεριφορά των ατόμων και ειδικότερα των φοιτητών της Χίου. Για το σκοπό αυτό, δηλαδή για τις ανάγκες της εργασίας αυτής, δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο που απευθυνόταν στους φοιτητές της Χίου. Πηγή για να ερευνηθεί η οδική ασφάλεια στη Χίο ήταν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνδυασμό με άλλους τοπικούς φορείς που έχουν σα στόχο τη μείωση των ατυχημάτων στο νησί. Ο συγγραφέας αυτής της εργασίας μελέτησε ειδικότερα την οδική συμπεριφορά των φοιτητών στη Χίο καθώς ήταν μια κοινωνική ομάδα ερωτηθέντων που δεν καλύπτονταν από τις ήδη υπάρχουσες έρευνες. Αρχικά γίνεται μια αναφορά στην ιστορία των μεταφορών. Εν συνεχεία μελετάται η οδική συμπεριφορά ανά τον κόσμο και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Ευρώπη. Έπειτα ερευνάται η κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την οδική συμπεριφορά. Τέλος συμπεριλαμβάνεται η περίπτωση της νήσου Χίος σχολιάζοντας κάποιες σημαντικές ερωτήσεις από το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα και παραθέτονται τα αποτελέσματα και ο σχολιασμός αυτών.