Η ασφαλιστική σύμβαση κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων: οι έννοιες της καλής πίστης, της υπέρτατης καλής πίστης και των εγγυήσεων - Μαυρογιάννης, Αλέξανδρος (2015)
Στην πτυχιακή αυτή εργασία θα αναλυθεί η ασφαλιστική σύμβαση κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων. Ειδικότερα, θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν οι έννοιες της καλής πίστης, της υπέρτατης καλής πίστης και των εγγυήσεων.Η παρούσα εργασία αποτελείται από επτά κεφάλαια, εκ των οποίων τα δυο πρώτα αποτελούν την εισαγωγή και την περίληψη της εργασίας. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται λόγος για την εξέλιξη της ασφαλιστικής σύμβασης. Πιο αναλυτικά αναλύεται η ασφαλιστική σύμβαση, η θαλάσσια ασφαλιστική σύμβαση, η θαλάσσια ασφάλεια πλοίου. Στη συνέχεια ακολουθεί η ιστορική επισκόπηση της θαλάσσιας ασφάλισης, η αναγκαιότητα της θαλάσσιας ασφάλισης. Το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με τις ενότητες της εφαρμοστέας ελληνικής νομοθεσίας, στην αγγλική νομοθεσία. Το τέταρτο κεφάλαιο αφορά στην αρχή της καλής πίστης στη θαλάσσια ασφάλιση. Αρχικά περιγράφεται η αρχή της καλής πίστης στο common law και στη συνέχεια η εν λόγω αρχή κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων. Στη συνέχεια γίνεται λόγος για τις ανακριβείς προσυμβατικές δηλώσεις και την πλάνη και το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την ανάλυση της αρχή της καλής πίστης κατά το στάδιο της εκτέλεσης της σύμβασης. Το πέμπτο κεφάλαιο σχετίζεται με την αρχή της υπέρτατης καλής πίστης στη θαλάσσια ασφάλιση. Γίνεται λόγος για το προσυμβατικό καθήκον αναγγελίας, για την υπέρτατη καλή πίστη και το προσυμβατικό καθήκον αναγγελίας στην Marine Insurance Act 1906 και το προσυμβατικό καθήκον αναγγελίας στο αγγλικό δίκαιο της θαλάσσιας ασφάλισης. Η ενότητα ολοκληρώνεται με τη συσχέτιση της αρχής της καλής πίστης με την υπέρτατη καλή πίστη, καθώς και με τις συνέπειες παράβασης του καθήκοντος περιγραφής του ασφαλιστικού κινδύνου. Στο έκτο κεφάλαιο, γίνεται λόγος για τις εγγυήσεις (warranties) που διέπουν μια ασφαλιστική σύμβαση και πιο συγκεκριμένα γίνεται διαχωρισμός των σιωπηρών όρων (implied terms) καθώς και των ρητών όρων (express terms) μιας θαλάσσιας σύμβασης.Η διαμόρφωση του ασφαλίστρου στην ασφάλιση πλοίων αποτελεί το έβδομο κεφάλαιο της εργασίας, στο οποίο γίνεται λόγος για την αξία του ασφαλιστηρίου και τους καλυπτόμενους κινδύνους, καθώς και τις ρήτρες ασφάλισης πλοίων. Η εργασία ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την βιβλιογραφική επισκόπηση.