Οι πολεμικοί κίνδυνοι και κίνδυνοι πειρατείας στο Ιδιωτικό Ναυτικό Δίκαιο - Λιανού, Ουρανία (2015)
Στη πτυχιακή μου εργασία βασίζομαι πάνω στο Ιδιωτικό Δίκαιο και αναλύω ορισμούς όπως είναι η πειρατεία, οι πειρατικές πράξεις, οι πολεμικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι πειρατείας, σε σχέση με το δίκαιο της θαλάσσιας ασφάλισης. Στη συνέχεια, παραθέτω μερικές υποθέσεις πειρατικών πράξεων και μερικά case studies πάνω σε περιστατικά πειρατείας που έχουν καταγραφεί σε περιοχές υψηλού πειρατικού κινδύνου, όπως για παράδειγμα στον Κόλπο του Άντεν και στα Στενά της Μάλακκα καθώς οι περιοχές αυτές είναι γνωστές ως πειρατικά περάσματα λόγω της Σομαλικής πειρατείας από την οποία πλήττονται. Γίνεται, επίσης, λόγος σε πολλά σημεία στην πτυχιακή μου εργασία, για το έργο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου σε σχέση με το θέμα αυτό και αναλύονται και κάποια μέτρα αντιμετώπισης. Παρακάτω αναλύω τη περίπτωση των ‘’πλοίων-φαντασμάτων’’, όπου πρόκειται για εξαφάνιση ολόκληρου του πληρώματος και κλοπή του πλοίου και του φορτίου με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οργάνωσης. Επιπλέον απαριθμώ, τα νομοθετικά κείμενα και τις συμβατικές ρυθμίσεις για την πειρατεία και τους πολεμικούς κινδύνους. Τέλος, κάνω μία αναφορά στην ναυτική επιχείρηση ΑΤΑLANTA.