Οργάνωση και λειτουργίες της EMSA στο τομέα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος - Σοφαντζής, Ελευθέριος (2015)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιάσει στον αναγνώστη τη δράση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (European Maritime Safety Agency - EMSA) με στόχο την πρόληψη ή την αντιμετώπιση φαινομένων θαλάσσιας ρύπανσης.Στα κεφάλαια που ακολουθούν θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν αρχικά οι στόχοι και οι αρμοδιότητες της EMSA. Εν συνεχεία θα διατυπωθούν αναλυτικά οι αιτίες και οι μορφές θαλάσσιας ρύπανσης.Ύστερα στο σημαντικότερο κεφάλαιο της εργασίας θα αναλυθούν οι δραστηριότητες της EMSA κατά της θαλάσσιας ρύπανσης. Τέλος αναφέρεται ο εξοπλισμός που χρησιμοποιεί η EMSA στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης. Εν κατακλείδι αναφέρονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την συγγραφή της πτυχιακής εργασίας.