Εκτίμηση αξίας μεταχειρισμένου πλοίου και η διαδικασία πώλησης αυτού - Φάτση, Μαρία (2015)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται το μείζον θέμα που αφορά τους brokers αγοραπωλησιών πλοίων καθώς και τους υποψήφιους αγοραστές και αντίστοιχα πωλητές αυτών.Επιχειρώντας να οριοθετηθεί το ευρύτερο περιβάλλον το οποίο περιβάλει αλλά και στο οποίο περικλείεται η διαδικασία της αγοραπωλησίας ενός μεταχειρισμένου πλοίου, το πρώτο κεφάλαιο αναλύει τους ναυτιλιακούς κύκλους, τον στρατηγικής σημασίας ρόλο που αυτοί μπορεί να διαδραματίσουν στην απόφαση ενός πλοιοκτήτη να αγοράσει ή να πουλήσει το πλοίο του ανάλογα με την φάση στην οποία βρίσκονται, καθώς και τις τέσσερις ναυτιλιακές αγορές. Επίσης, γίνεται το πέρασμα από την θεωρία του Martin Stopford, στην πρακτική ενός σύγχρονου broker αγοραπωλησιών μεταχειρισμένων πλοίων, αναλύοντας όλη η διαδικασία μίας αγοραπωλησίας και εξετάζοντας τα βήματα που λαμβάνουν χώρα προκειμένου αυτή να επιτευχθει. Στη συνέχεια, αναλύονται όλοι εκείνοι οι παράγοντες που θα πρέπει να λάβει υπόψη του ένας ‘willing buyer’ προκειμένου να προβεί σε μία ποιοτική εκτίμηση αξίας του υποψήφιου προς πώληση πλοίου. Αφότου ολοκληρωθεί το vessel valuation και η επιθεώρηση του πλοίου, συμφωνείται η τιμή και τα δύο μέρη φτάνουν στο στάδιο της υπογραφής του MoA (Memorandum of Agreement). Έτσι, γίνεται πλήρης ανάλυση του Νορβηγικού ‘Μνημονίου Συμφωνίας’(MoA) για αγοραπωλησία πλοίων, των όρων-ρητρών που διέπουν αυτό, καθώς και θα επιχειρηθεί η σύγκριση και αναφορά των κύριων διαφορών του NSF(Norwegian Ship sale Form) και του SSF( Singapore Ship sale Form). Ακόμη, εφαρμόζονται όλα εκείνα τα απαιτούμενα για την εξαγωγή μιας ποιοτικής εκτίμησης του πλοίου, ενώ γίνεται σύγκριση μεταξύ δύο πλοίων όμοιων, προσπαθώντας να αποσαφηνισθούν οι λόγοι για τους οποίους προέκυψε εμφανής διαφορά στην τιμή πώλησης. Καταλήγοντας, γίνεται η ποσοτική εκτίμηση της αξίας ενός μεταχειρισμένου πλοίου, χρησιμοποιώντας την Hamburg Formula και τη μέθοδο του LTAV(Long Term Asset Value), ενώ αναλύονται και οι παράγονται τους οποίους λαμβάνει υπόψη η φόρμουλα αυτή.