Resources in association with tanker management self-assessment -TMSA compliance - Νησιώτη, Ελισάβετ (2015)
Η Διεθνής Ναυτιλιακή Συνέλευση Επιχειρήσεων Πετρελαιοειδών (Oil Companies International Marine Forum, OCIMF) ιδρύθηκε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1970 και αποτέλεσε την αρχική προσπάθεια της πετρελαϊκής βιομηχανίας προκειμένου να βελτιωθεί η δημόσια ενημέρωση σχετικά με την θαλάσσια μόλυνση και συγκεκριμένα την πετρελαϊκή μόλυνση, μετά το ατύχημα του "Torrey Canyon" . Ουσιαστικά αντιπροσωπεύει τις πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν συμφέροντα σχετιζόμενα με την φόρτωση, εκφόρτωση, μεταφορά και διάθεση του πετρελαίου και των παραγώγων του. Ο OCIMF βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την εφαρμογή μιας κοινής διαδικασίας «Εξονυχιστικής Επιθεώρησης» δεξαμενοπλοίων (Vetting Inspections), με την δημιουργία της βάσης δεδομένων SIRE (Ship Inspection Report), στα πλαίσια της οποίας παρουσιάστηκε το 2004 το πρόγραμμα Βέλτιστης Διαχειριστικής Πρακτικής TMSA (Tanker Management and Self-Assessment). Σκοπός του, η μετεξέλιξη του εφαρμοζόμενου μέχρι τότε Διεθνούς Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης (ISM Code) σε μια νέα μορφή διαχειριστικής πρακτικής που καλούνται να υλοποιήσουν οι διαχειρίστριες εταιρείες δεξαμενοπλοίων. Η υποχρέωση της επίδειξης ευαισθησίας και δράσης, εκ μέρους των διαχειριστών δεξαμενοπλοίων σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, που καθιερώθηκε με την εφαρμογή του Διεθνούς Κώδικα ISM, ισχυροποιείται μέσω της υλοποίησης του προγράμματος TMSA, το οποίο στοχεύει σε μια διαδικασία ποιοτικής αξιολόγησης και συνεχούς βελτίωσης του συστήματος διαχείρισης.