Διαχείριση και επεξεργασία θαλάσσιου έρματος - Κελέσης, Κωνσταντίνος Γεώργιος (2015)
Το θέμα της πτυχιακής μου εργασίας είναι « Διαχείριση και Επεξεργασία Θαλασσίου Έρματος» και σε αυτή την εργασία αναλύονται θέματα που αφορούν τη μεταφορά του θαλάσσιου έρματος και τα προβλήματα που επιφέρει. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να αναλυθεί και να υποστηριχτεί η ανάγκη της σωστής διαχείρισης και επεξεργασίας του θαλάσσιου έρματος. Οι νέες τεχνολογίες επεξεργασίας, η Διεθνής Σύμβαση του ΙΜΟ καθώς και τα διάφορα συστήματα διαχείρισης του θαλάσσιου έρματος συμβάλλουν σημαντικά στην επαναφορά του προβλήματος και στη εύρεση πιθανών λύσεων. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται περιλαμβάνει ανάλυση των βασικότερων σημείων που αφορούν τη μεταφορά ξενικών ειδών. Ποιες είναι οι βασικές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα, ποιες είναι οι βασικές μέθοδοι επεξεργασίας, ποιες οι ρυθμιστικές προσεγγίσεις και οι τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις, τι συμπεριλαμβάνει η σύμβαση IMO και πως καταλήξαμε στη έγκρισή της ύστερα από διάφορες αναθεωρήσεις και ποια τα κυριότερα εμπόδια στην εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης. Στη συνέχεια γίνεται μια μελέτη σε μορφή case study, κατά την οποία προσδιορίζονται τα κόστη εγκατάστασης μεθόδων επεξεργασίας έρματος σε ένα μεταχειρισμένο πλοίο και σε ένα νεοναυπηγηθέν πλοίον. Στη συνέχεια γίνεται μία σύγκριση και τέλος φτάνουμε σε κάποια συμπεράσματα.Συγκεκριμένα, η ανάλυση ξεκινάει με τον κίνδυνο και τις επιπτώσεις που φέρει το θαλάσσιο έρμα στα οικοσυστήματα και τις νέες μεθόδους επεξεργασίας θαλάσσιου έρματος. Η διαφορετικότητα έγκειται στις τελευταίες εξελίξεις στα νομοθετικό πλαίσιο και στις αναθεωρήσεις. Στο πρώτο και στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρονται ιστορικά στοιχεία και αναλύονται τα βασικότερα ξενικά είδη και τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτά ενώ στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται εκτενής παρουσίαση όλων των μεθόδων και των τεχνολογιών διαχείρισης του θαλάσσιου έρματος. Στη συνέχεια, το τέταρτο κεφάλαιο αναλύονται όλες οι συμβάσεις και τα project που έχουν γίνει για το πρόβλημα αυτό και παρουσιάζονται τα εμπόδια που δημιουργήθηκαν από την προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης του έρματος. Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο γίνεται η ανάλυση του case study που αφορά το κόστος εγκατάστασης ενός συστήματος επεξεργασίας έρματος.Τέλος, η εργασία καταλήγει σε συμπεράσματα που τονίζουν τις καινοτόμες προσεγγίσεις, την αποδοτικότερη μέθοδο επεξεργασίας θαλάσσιου έρματος καθώς και τους κανονισμούς για τα συστήματα επεξεργασίας έρματος οπού αρχίζουν να εφαρμόζονται σε όλους τους τύπους πλοίων.