Η είσοδος της Κίνας στις ευρωπαϊκές αγορές και ο ρόλος της Ελλάδας - Σακελλάρης, Μιλτιάδης (2015)
Η εργασία αυτή πραγματεύεται μια σύγχρονη τάση που έχει παρατηρηθεί στο παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον. Η ολοένα αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στις αγορές και της οικονομίες της Ευρώπης είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Στόχος της είναι να επιτευχθεί η ολοκλήρωσή των μεταφορικών δικτύων στην Ευρώπη, κάτι που θα διευκολύνει τη διανομή των προϊόντων της μέσα στην ήπειρο. Καθώς η προσοχή τους εστιάζεται περισσότερο στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη λόγω του υψηλά εκπαιδευμένου αλλά παράλληλα φθηνού εργατικού δυναμικού, η περιοχή επίσης τους εξασφαλίζει πηγές πρώτων υλών καθώς είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους. Ενώ το ενδιαφέρον τους για την Νότιο-ανατολική Ευρώπη απεικονίζεται στην αναζήτηση μιας νέας πύλης εισόδου για τα εμπορεύματά τους. Για αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε μία τόσο μεγάλη επένδυση από κινέζικο ναυτιλιακό όμιλο στον λιμένα του Πειραιά. Τέλος οι Κινέζοι στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για να αποκτήσουν λόγο και δύναμη στην Αρκτική μέσω της μελλοντικής λειτουργίας του Βορείου Περάσματος (Northern Sea Route). Η αναζήτηση ακόμα περισσότερων πηγών πρώτων υλών, αλλά και η ύπαρξη μιας συντομότερης θαλάσσιας οδού θα επιφέρει σημαντικά κέρδη στην κινέζικη οικονομία.