Η απελευθέρωση των θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών από το καμποτάζ και οι συνέπειες στην ελληνική οικονομία - Σκαραμαγκάς, Ευστράτιος (2015)
Οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούσαν μέχρι πρόσφατα έναν τομέα όπου δέσποζε ο έντονος κρατικός παρεμβατισμός. Η φιλελευθεροποίηση των τελευταίων δεκαετιών ωστόσο και η απελευθέρωση των αγορών επηρέασε σταδιακά και τις θαλάσσιες μεταφορές. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που προωθήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 δεν θα μπορούσε να μην επεκταθεί και στις θαλάσσιες μεταφορές δεδομένου ότι κατέχουν σημαντικό ρόλο για το εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υιοθέτηση του κανονισμού 3577/92 απελευθέρωσε τις θαλάσσιες ενδομεταφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζοντας ωστόσο εμπόδια σε ορισμένες περιπτώσεις όπως την αντίδραση της ελληνικής πλευράς που καθόριζε τις θαλάσσιες μεταφορές καμποτάζ μέσω ενός απαρχαιωμένου και έντονα ρυθμιστικού θεσμικού πλαισίου. Η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την κοινοτική κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να αποφύγει η ελληνική πλευρά να βρεθεί αντιμέτωπη με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ωστόσο το νέο απελευθερωμένο περιβάλλον επέφερε αρκετές αλλαγές στην ελληνική οικονομία