Οι διαδρομές των κινέζικων προϊόντων προς Ευρώπη και Αμερική - Θλιβίτης, Ματθαίος (2015)
Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος «» και έχει ως σκοπό να αναλύσει τη θέση της Κίνας στο παγκόσμιο διεθνές στερέωμα. . Στο κεφάλαιο 1, περιγράφεται η θέση της Κίνας στο σύγχρονο διεθνές σύστημα με ιδιαίτερη αναφορά στη γεωγραφική θέση της Κινέζικης ισχύος διεθνώς, στο κοινωνικό και οικονομικό σύστημα της χώρας και στη θέση της Κίνας στην παγκόσμια αγορά. Στο κεφάλαιο 2, γίνεται μια ανάλυση των γεωπολιτικών φιλοδοξιών και επιδιώξεων της Κίνας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ναυτικές φιλοδοξίες. Στο κεφάλαιο 3, γίνεται μία ανάλυση των κυρίαρχων διαδρομών μεταφοράς κινεζικών προϊόντων προς εξαγωγή. Παρουσιάζονται οι διαδρομές μεταφοράς των εξαγωγών της χώρας δια ξηράς, δια θαλάσσης καθώς και οι συνδυασμένες μεταφορές. Στο κεφάλαιο 4, αναλύονται οι διεθνείς σχέσεις της Κίνας με τις μεγαλύτερες δυνάμεις παγκοσμίως. Επίσης, γίνεται αναφορά στην κινέζικη εθνική στρατηγική καθώς και στις στρατηγικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τη χώρας μας. Στο κεφάλαιο 5, συνοψίζονται τα βασικά συμπεράσματα.