Το φαινόμενο της πειρατείας στα παράλια της Σομαλίας - Μαυραντζά, Ελένη (2015)
Πειρατεία είναι η ληστεία με πλοίο στη θάλασσα, το έργο του πειρατή. Άρχισε από τους αρχαιότατους χρόνους, εμφανίστηκε δηλαδή συγχρόνως περίπου με τη ναυτιλία. Οι συνθήκες που επικρατούσαν δημιούργησαν ένα θρύλο γύρω από τους πειρατές και το έργο τους δεν εθεωρείτο μεμπτό, αλλά, αντίθετα, φυσικό και ηρωικό, παρά το γεγονός ότι η πειρατεία καταδιωκόταν από το οργανωμένο ναυτικό. Ως πρώτοι περίφημοι πειρατές αναφέρονται οι Φοίνικες και ως πρώτος συστηματικός διώκτης τους ο Μίνως. Η πειρατεία στις μέρες μας είναι πολύ διαφορετική και πολύ πιο επικίνδυνη. Άρση της παρατηρείται στα παράλια της Σομαλίας αλλά και στα νοτιανατολικά παράλια της Αφρικής. Οι Σομαλοί πειρατές είναι πλέον ειδικοί και κατέχουν τα ηνία. Με το πέρασμα του χρόνου, οι πρακτικές άμυνας και προστασίας έχουν αλλάξει, βάζοντας εμπόδια στην προσπάθειά τους αυτή. Η πειρατεία σχετίζεται με χώρες οι οποίες είναι υποανάπτυκτες και μαστίζονται από φτώχεια. Η γεωγραφική θέση είναι ένας σημαντικός παράγοντας ειδικά όταν υπάρχουν στενά τα οποία είναι θαλάσσια περάσματα και συγκεντρώνουν την θαλάσσια κυκλοφορία. Το φαινόμενο της πειρατείας στα παράλια της Σομαλίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας μοναδικός τύπος αφού οι Σομαλοί πειρατές χρησιμοποιούν μια δική τους τεχνική. Όταν ένα εμπορικό πλοίο πέσει στα χέρια των ενόπλων πειρατών, αυτοί το οδηγούν σε ακτές που αποτελούν ασφαλή καταφύγια, με το κύριο μέλημα τους να έρθουν σε επαφή με την πλοιοκτήτρια εταιρεία και να ζητήσουν λύτρα, προκειμένου να αφήσουν πλοίο και πλήρωμα ελεύθερα να συνεχίσουν το δρομολόγιο τους