Εκτίμηση των ποσοτήτων αέριων ρύπων που εκπέμπονται από τη ναυτιλία στο λιμάνι της Χίου - Μαυράκη, Ειρήνη (2015)
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα ζήτημα διεθνούς εμβέλειας που απασχολεί όλο και περισσότερο τα κράτη και τους τοπικούς φορείς. Η ρύπανση από τη ναυτιλία δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκπομπή ρύπων. Η άμεση επίδρασή της όμως στην ανθρώπινη υγεία ειδικά σε κατοικημένες περιοχές όπου υπάρχουν λιμάνια οδήγησε τις παγκόσμιες αρχές όπως τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή κοινότητα να προβούν σε εφαρμογή οδηγιών και στη διεκπεραίωση ερευνών και προγραμμάτων για την ελαχιστοποίησή της. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η εκτίμηση των ατμοσφαιρικών ρύπων NOX, SO2, CO2, PM που εκπέμπονται στο λιμάνι της Χίου από τα πλοία για το έτος 2011. Το λιμάνι της Χίου δεν βρίσκεται σε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή ώστε να εμφανίζει αυξημένη εμπορική και επιβατική δραστηριότητα. Όμως είναι χωροθετημένο δίπλα από το κέντρο της πόλης της Χίου με αποτέλεσμα οι εκπεμπόμενοι ρύποι να επηρεάζουν άμεσα τον πληθυσμό. Επιπλέον τέτοιου τύπου μελέτη δεν έχει πραγματοποιηθεί ξανά στην Χίο ή σε κάποιο άλλο νησιωτικό λιμάνι στις ελληνικές θάλασσες.Η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε, βασίστηκε στη καταγραφή της δραστηριότητας (ελιγμοί, αγκυροβόληση) των επιβατικών, κρουαζιερόπλοιων και φορτηγών πλοίων που εισέρχονται στο λιμάνι και στην εφαρμογή κατάλληλων συντελεστών εκπομπής ανάλογα με το είδος της μηχανής, τον τύπο του καυσίμου και το στάδιο του ταξιδιού (ελιγμοί, αγκυροβόληση). Τα αποτελέσματα αναλύονται με βάση την εποχή, αλλά και με το είδος του πλοίου που προκαλεί την ατμοσφαιρική ρύπανση και συγκρίνονται με την αντίστοιχη ρύπανση στο λιμάνι του Πειραιά.Τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων δείχνουν ότι οι συνολικές εκπομπές των ρύπων για το λιμάνι της Χίου που δεν έχει αυξημένη δραστηριότητα που αγγίζουν τους 1.880 τόνους για το 2011. Οι εκπομπές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μεγαλύτερες με τα επιβατικά πλοία να κυριαρχούν, και ακολουθούν τα κρουαζιερόπλοια και τέλος τα φορτηγά πλοία. Σε σύγκριση με το λιμάνι του Πειραιά, οι εκπομπές στο λιμάνι της Χίου είναι πολύ μικρότερες λόγω του μικρότερου αριθμού αφίξεων των πλοίων και της μικρότερης ισχύος των μηχανών τους.