E-maritime: Η-υπηρεσίες, αρχιτεκτονική & τεχνολογία - Λούντζη, Λαμπρινή (2015)
Αρχικά γίνεται ανάλυση της αρχιτεκτονικής πάνω στην οποία βασίζεται η πρωτοβουλία της e-maritime μέσω του έργου MarNIS και του e-maritime στρατηγικού πλαισίου που αποσκοπεί στην δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας με εφαρμογή σε όλη την Ευρώπη για την ενίσχυση της ασφάλειας, της αποδοτικότητας και ασφάλειας και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Εν συνεχεία γίνεται ανάλυση των συστημάτων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται στον τομέα της ναυσιπλοΐας, των λιμανιών και των γραφείων ξηράς και τέλος παρουσιάζεται η επίδραση που έχει η τεχνολογία πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών στην εφοδιαστική αλυσίδα της ναυτιλίας τακτικών γραμμών, πώς έχει επηρεάσει τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα και ποια η στάση των ναυτιλιακών εταιριών και των άλλων συμμετεχόντων απέναντι στην υιοθέτηση τέτοιων πρωτοβουλιών.