Θαλάσσιες εμπορευματικές ροές και εφοδιαστική αλυσίδα: χαρακτηριστικά της δομής τροφοδοσίας στη Χίο - Σκουλά, Αικατερίνη (2015)
Το θέμα της πτυχιακής εργασίας είναι οι θαλάσσιες εμπορευματικές ροές και οι εφοδιαστικές λειτουργίες της Χίου. Οι θαλάσσιες εμπορευματικές ροές σχηματίζουν κάποια θαλάσσια δίκτυα με τα οποία καθορίζονται τα δρομολόγια που θα εκτελούν τα καράβια απο και προς το λιμάνι της Χίου. Πιο συγκεκριμένα για τη Χίο οι εμπορευματικές ροές καθορίζουν ποια πλοία απο ποια λιμάνια και πότε θα καταφθάσουν στο λιμάνι της Χίου για να εφοδιάσουν τις επιχειρήσεις. Επίσης καθορίζουν τις εξαγωγές των τοπικών προιόντων που παράγει ο νομός της Χίου προς τα ελληνικά λιμάνια αλλά και τα λιμάνια του εξωτερικού. Πιθανών να υπάρχουν και μικρότερες εμπορευματικές ροές στο νομό της Χίου για να υπάρχει πρόσβαση για ανεφοδιασμό και στα μικρά νησιά του νομού στα Ψαρά και στις Οινούσσες αλλά ακόμα μπορεί να υπάρχει τοπική σύνδεση με περιοχή της γειτονικής Τουρκίας, Τσεσμέ, που βρίσκεται γεωγραφικά απέναντι απο το νησί. Οι εφοδιαστικές λειτουργίες της Χίου αναφέρονται στις διαδικασίες που πραγματοποιούνται απο τη στιγμή που καταφθάνει το εμπόρευμα στο λιμάνι. Αυτές οι λειτουργίες αφορούν τον αποτελεσματικό συντονισμό που γίνεται για την αποθήκευση των προιόντων, τη μεταφορά, τη σωστή διανομή σε όλο το νομό, τη διαχείρηση αποθεμάτων και τη κατάλληλη συνεργασία των απαιτούμενων ιθυνόντων για να πάνε τα προιόντα στον τελικό προόρισμό τους έγκαιρα και με τις λιγότερες απώλειες. Είναι δηλαδή το δίκτυο που ακολουθεί ένα προιόν είτε για να πάει κατευθείαν προς πώληση είτε για επεξεργασία εάν είναι πρώτη ύλη. Περιοχές όπως η Χίος με ελάχιστη παραγωγικότητα τροφίμων και πρώτων υλών είναι αναγακαία η διατήρηση και η βελτιστοποίηση δικτύων για τον συνεχή ανεφοδιασμό των επιχειρήσεων αυτού του ακριτικού νησιού.