Η ποιότητα στην ναυτιλία με έμφαση στη διαχείρηση και λειτουργία πλοίων τύπου LNG και LPG - Χαρίτου, Λουλούδη-Ευαγγελία (2015)
Στην εργασία αυτή θα γίνει μια προσπάθεια να εξεταστεί η κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τα θέματα ποιότητας στην Ναυτιλία με έμφαση στον κλάδο των LPG και LNG. Συγκεκριμένα ακολουθήθηκε μια πορεία από την γενική έννοια της ποιότητας στις επιχειρήσεις προς την έννοια της ποιότητας στον τομέα των μεταφορών και της ναυτιλίας και τελικά στην ποιότητα της λειτουργίας και της διαχείρισης των πλοίων LPG LNG. Έτσι στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται κάποια γενικά στοιχεία της ποιότητας και γίνεται μία προσπάθεια να εισαχθεί ο αναγνώστης στην έννοια αυτής. Επίσης παρουσιάζονται οι διαστάσεις της και ορίζεται και η έννοια της όσο στην παροχή υπηρεσίας.Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση των θεμάτων της ποιότητας στην ναυτιλία. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται τα εξής θέματα σχετικά με ποιότητα και ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος την οργάνωση της ποιοτικής ναυτιλιακής εταιρίας την επικοινωνία σε αυτή , το κόστος , την εκπαίδευση του προσωπικού και την επιλογή ενός ποιοτικού πλοίου. Στη συνέχεια γίνεται αναλυτική αναφορά στις συνθήκες στους κώδικες και στα πρότυπα που ισχύουν και διασφαλίζουν την ποιοτική θαλάσσια μεταφορά . Η σκοπιμότητα της παρουσίασης αυτής έγκειται στο να γίνει απόλυτα σαφές το γεγονός ότι η παγκόσμια κοινότητα στρέφεται προς την ύπαρξη ποιότητας και την διασφάλιση αυτής γεγονός που φαίνεται και την ύπαρξη πλειάδας θεσμών, φορέων και οργανισμών με διεθνές χαρακτήρα που έχουν ως κύριο τους έργο την ρύθμιση θεμάτων που συνδέονται, με την λειτουργία των πλοίων και θεμάτων που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται σε αυτά. Τέλος στο κεφάλαιο αυτό γίνεται λεπτομερή αναφορά στα εξειδικευμένα πλοία τύπου LPG και LPG. Στην ενότητα αυτή ο αναγνώστης μπορεί αν έχει μια σαφή εικόνα του στόλου αυτών των τύπων πλοίων αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών που προκύπτουν τόσο κατά την λειτουργία τους αλλά και την διαχείριση τους.Στόχος της εργασίας αυτής θα είναι να εντοπίσει πως μεταφέρονται τα θέματα της ποιότητας στην ναυτιλία γενικότερα και ειδικότερα στην διαχείριση των πλοίων LPG και LNG. Επίσης θα γίνει μια προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν τελικά οι εταιρίες που διαχειρίζονται πλοία τέτοιου τύπου ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα μιας Ποιοτικής Ναυτιλιακής εταιρίας αλλά και μέχρι πιο βαθμό.