Θαλάσσιος τουρισμός: μελέτη της αγοράς σκαφών αναψυχής των Βορείων Σποράδων - Τσαλαπάτας, Χρίστος (2015)
Η παρούσα εργασία εξετάζει τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός τουριστικού προϊόντος θαλάσσιας περιήγησης, πουσυνδυάζει την κρουαζιεροπλοϊα με την ιστιοπλοΐα και αναφέρεται στη γεωγραφική περιοχή των Βορείων Σποράδων. Η περιοχήαυτή διαθέτει φυσικούς και πολιτισμικούς πόλους έλξης τουριστών. Στη Σκιάθο είναι αναπτυγμένος ο μαζικός τουρισμός, στη Σκόπελο εκτός του μαζικού τουρισμού υπάρχει και δυνατότητα για εναλλακτικές μορφές τουρισμού για όποιον τις αναζητήσει, ενώ στην Αλόννησο λόγω του θαλάσσιου πάρκου δίνεται και η δυνατότητα θαλάσσιας περιήγησης. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στο θέμα. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρονται όροι και ορισμοί σχετικά με τον τουρισμό και παρουσιάζεται η τουριστική ζήτηση και προσφορά στην Ελλάδα. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση του όρου θαλάσσιος τουρισμός, παρουσίαση της υπάρχουσας κατάστασης στην Μεσόγειο και στην Ελλάδα καθώς και ανάλυση των υποδομών θαλάσσιου τουρισμού. Στο τέταρτο κεφάλαιο μελετάται η αγορά σκαφών αναψυχής των Βορείων Σποράδων και προτείνεται συγκεκριμένο πρόγραμμα για την περιοχή μαζί με τις εναλλακτικές του προσεγγίσεις. Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο αναφέρονται τα συμπεράσματα της εργασίας και γίνονται προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.