Ο eurocontrol και ο ενιαίος ευρωπαϊκός ουρανός - Πολίτση, Ασπασία (2015)
Η παρούσα εργασία σκοπό έχει να εξετάσει πως μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το νομικό σύστημα, τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, τους μηχανισμούς πολιτικού ελέγχου και τις αρμοδιότητες που διαθέτει, να ανταποκριθεί στις ανάγκες εναρμόνισης των κανόνων που διέπουν τη χρήση του εναέριου χώρου.Χωρίς να τίθεται υπό αμφισβήτηση το υπάρχον πλαίσιο συνεργασίας στον Eurocontrol και η ανάπτυξή του με βάση την αναθεωρημένη σύμβαση, η ευρωπαϊκή ένωση μπορεί να πετύχει αναδιοργάνωση της χρήσης του εναέριου χώρου τουλάχιστον για κράτη – μέλη της. Εφόσον ο ενιαίος ευρωπαϊκός ουρανός θα περιλαμβάνει και χώρες μη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης, οι χώρες αυτές θα συμμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό, οπότε ο Eurocontrol θα αποτελέσει το φόρουμ για πανευρωπαϊκή συνεργασία. Εργαζόμενη από κοινού με το Eurocontrol και τα κράτη – μέλη, η Επιτροπή θα χρειαστεί να αναπτύξει τη δική της εμπειρογνωμοσύνη, να παρέχει τη δική της διαδικασία λήψης αποφάσεων και να εξασφαλίσει την εφαρμογή των κανόνων. Επιπλέον, οι μηχανισμοί συνεργασίας σε θέματα άμυνας θα πρέπει να τεθούν στην υπηρεσία των στρατιωτικών για να διευκολυνθεί η χρήση τους σε ό,τι αφορά τον εναέριο χώρο.