Οι τεχνολογικές μεταβολές στην εμπορική ναυτιλία: ελληνόκτητα ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα - Παπασωτηρίου, Μαρία (2015)
Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η εξέλιξη της εμπορικής ναυτιλίας, δεδομένου ότι αποτελεί έναν από τους κυριότερους συντελεστές του πολιτισμού και της οικονομικής ζωής της Ελλάδας. Εξαιτίας της σπουδαίας γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, τόσο στον αρχαίο όσο και στον σύγχρονο κόσμο, η εμπορική ναυτιλία έχει διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο. Η χρήση του ιστίου, το οποίο εκμεταλλευόταν τη δύναμη του ανέμου, ήταν το κυριότερο μέσο πρόωσης για πλοία και βάρκες κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ναυτικής ιστορίας. Τα ιστιοφόρα πλοία συνέχισαν να αποτελούν το μοναδικό μέσο μεταφοράς από τη θάλασσα και με αυτά πραγματοποιήθηκαν οι γεωγραφικές ανακαλύψεις των μέχρι τότε άγνωστων ηπείρων. Τον 18ο και 19ο αιώνα τα ιστιοφόρα είχαν τελειοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό, ώστε να καταργηθεί εντελώς η χρήση της μυϊκής δύναμης για την πρόωση του πλοίου.