Ακτοπλοΐα και λιμενικό σύστημα: ιεράρχηση κριτηρίων για τον προσδιορισμό της ικανότητας των λιμένων για την εξυπηρέτηση των ακτοπλοϊκών γραμμών στο Αιγαίο - Παναγιωτόπουλος, Νικόλαος (2015)
Σε αυτήν τη διπλωματική, γίνεται λόγος για την ακτοπλοΐα και το λιμενικό σύστημα του Ακτοπλοϊκού Δικτύου του Αιγαίου. Παρουσιάζονται το Θεσμικό Πλαίσιο που διέπει την ακτοπλοΐα, γίνεται ανάλυση της αγοράς σε μικροοικονομικό επίπεδο και του ακτοπλοϊκού στόλου. Αναφέρονται εκτενώς οι αδυναμίες του λιμενικού συστήματος και παρουσιάζεται η Αναλυτική Ιεραρχική Μέθοδος και με ποιο τρόπο αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στην ιεράρχηση της σημαντικότητας κάποιων βασικών κριτηρίων των λιμένων, από όπου μπορεί να αξιολογηθεί η απόδοσή τους.