Θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο - Μπογιαντζή, Αγγελική (2015)
Το θέμα των συνόρων για ένα κράτος είναι σημαντικό σε επίπεδο χερσαίων και θαλασσίων συνόρων. Τα θαλάσσια σύνορα παρουσιάζουν περισσότερο ενδιαφέρον και σπουδαιότητα. Ρυθμίζονται από κάποιες συμβάσεις τις οποίες η Τουρκία τις αμφισβητεί. Η Ελλάδα επιμένει στην εφαρμογή του Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η ίδια έχει υπογράψει σε αντίθεση με την Τουρκία. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι στο Αιγαίο υπάρχουν πάνω από 2000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, που επηρεάζουν όλα τα προβλήματα του Αιγαίου. Η Τουρκία εγείρει θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα, ο εναέριος χώρος και το καθεστώς κυριαρχίας ορισμένων νησιών του Αιγαίου.