Ανάλυση και χωρική επεξεργασία στοιχείων επιβιβάσεων / αποβιβάσεων επιβατών στους ελληνικούς αερολιμένες - Λαμπροπούλου, Ελευθερία (2015)
Οι μεταφορές παίζουν έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στην ανάπτυξη της χώρας. Η οικονομική και κοινωνική ευστάθεια μιας περιοχής εξαρτάται άμεσα από την απόδοση του μεταφορικού της συστήματος. Ένα πετυχημένο μεταφορικό σύστημα “δεν παρέχει μόνο εύκολη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών αλλά, μακροπρόθεσμα, καθορίζει την πορεία της ανάπτυξης και το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας μέσω της πρόσβασης που παρέχει σε άλλες περιοχές” (Banister 2002).Βασικό συστατικό μιας πετυχημένης οικονομίας είναι λοιπόν ένα σωστό μεταφορικό σύστημα. Αυτοί που θα κρίνουν πόσο σωστό είναι το σύστημα αυτό, δεν είναι άλλοι παρά οι καθημερινοί χρήστες του. Οι ανάγκες των χρηστών, οι οποίες διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες, είναι αυτές που καθορίζουν την μορφή του συστήματος των μεταφορών μιας περιοχής. Καθώς οι ανάγκες αυτές μεταβάλλονται με την πορεία του χρόνου, αντίστοιχα διαμορφώνονται και οι δομές του συστήματος. Θα μπορούσαμε σε γενικές γραμμές να πούμε, πως ένα πετυχημένο μεταφορικό σύστημα είναι εκείνο το οποίο είναι ελκυστικό στους υποψήφιους χρήστες ενώ ταυτόχρονα, τους αποτρέπει να χρησιμοποιήσουν τα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς. Η δυσκολία έγκειται στο ότι το μεταφορικό κόστος είναι το κυριότερο κριτήριο επιλογής και επομένως επηρεάζει άμεσα τον υποψήφιο χρήστη ενώ ταυτόχρονα, η έντονη ζήτηση αυξάνει το μεταφορικό κόστος. Η πολυπλοκότητα ενός μεταφορικού συστήματος εξαρτάται άμεσα από την έκταση της περιοχής που καλύπτει και το πλήθος των αναγκών των πολιτών της περιοχής αυτής για μετακινήσεις. Καταλαβαίνουμε έτσι την δυσκολία που προκύπτει όταν εξετάζουμε το σύστημα μιας ολόκληρης χώρας. H μελέτη της κατανομής των μετακινήσεων, δηλαδή από πού ξεκινούν (προέλευση) και που καταλήγουν (προορισμός) οι μετακινήσεις των πολιτών της εξεταζόμενης χώρας, είναι αναγκαία, καθώς προσφέρει στους σχεδιαστές του συστήματος σημαντικές πληροφορίες για την διαμόρφωση της μεταφορικής ζήτησης.Στα πλαίσια της εργασίας αυτής θα προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε την προέλευση και τον προορισμό της επιβατικής κίνησης των αεροδρομίων της χώρας, όσον αφορά τις μετακινήσεις εσωτερικού. Πρώτο βήμα μας λοιπόν θα είναι ο προσδιορισμός των ζωνών που δημιουργούν την ζήτηση σε κάθε αεροδρόμιο. Το δεύτερο βήμα μας θα είναι η κατασκευή μητρώου που θα παρουσιάζει την προέλευση και τον προορισμό των ζωνών της ηπειρωτικής χώρας.