Η αγορά για νέα πλοία και νέοι ανταγωνιστές στην κορυφή του ναυπηγικού κύκλου - Ζίου, Άννα (2015)
Η ναυπηγική βιομηχανία είναι μια στρατηγικής σημασίας βιομηχανία και χαρακτηρίζεται από την κυκλική φύση της ζήτησης και την ακαμψία της προσφοράς, με μικρής διάρκειας ανθήσεις και μεγάλους περιόδους υφέσεις. Με αποτέλεσμα, πολύ συχνά να υποφέρει από υπερχωρητικότητα, μειωμένες τιμές και μικρό περιθώριο κέρδους. Οι κρατικές επιχορηγήσεις είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό της ναυπηγικής βιομηχανίας. Οι κυβερνήσεις για να διατηρήσουν σταθερή την απασχόληση κατά την διάρκεια της ύφεσης επιχορηγούν τα ναυπηγεία με αποτέλεσμα, η αγορά να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υπερχωρητικότητας που έχει απασχολήσει την βιομηχανία εδώ και δεκαετίες και είναι η αιτία της ανισορροπίας της ζήτησης και της προσφοράς που επικρατεί στην αγορά. Μετά από δύο δεκαετίες ύφεσης η αγορά για νέα πλοία ξανανακάμπτει, ακολουθώντας την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, και βρίσκεται πλέον στο μια περίοδο κερδοφορίας που δεν είχε προβλεφθεί από του αναλυτές ότι, θα λάμβανε χώρα σε τέτοιο βαθμό. Χαρακτηριστικό της ναυπηγικής βιομηχανίας είναι ότι, σε κάθε ανάκαμψη παρατηρείται η είσοδος και η ανάδειξη στην κορυφή του ναυπηγικού κύκλου και μιας χωράς. Έτσι οι χώρες που πρωταγωνίστησαν σε κάθε ναυπηγικό κύκλο ήταν η Βρετανία στις αρχές του αιώνα, η Ιαπωνία την δεκαετία του 60’, ακολούθησε η Κορέα, και τα τελευταία χρόνια μπήκε δυναμικά στην ναυπηγική αγορά η Κίνα η οποία προσδοκά στο μέλλον να αναδειχτεί η μεγαλύτερη ναυπηγική χώρα.