Το λιμάνι του Λαυρίου: προοπτικές ανάπτυξης και οι αλληλεπιδράσεις με το μεταφορικό σύστημα - Ζιάκα, Σοφία (2015)
Η συγκεκριμένη έρευνα επικεντρώνεται στην διερεύνηση των προοπτικών ανάπτυξης του λιμένα του Λαυρίου αλλά και η αλληλεξάρτηση του με το ευρύτερο συγκοινωνιακό σύστημα. Τα τελευταία χρόνια στο λιμάνι του Λαυρίου έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά έργα τα οποία έχουν αλλάξει ριζικά την εικόνα και την μεταφορική του ικανότητα. Αρχικά λοιπόν γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση των χαρακτηριστικών και της εικόνας που παρουσιάζει σήμερα ο λιμένας ενώ εν συνεχεία επιχειρείται η αξιολόγηση της θέσης του λιμένα του Λαυρίου στο ευρύτερο σύστημα λιμένων της Αττικής αφενός μέσω της σύγκρισης με τα λιμάνια της Ραφήνας και του Πειραιά και αφετέρου με την ανάλυση των δυνατών σημείων και των αδυναμιών του λιμένα καθώς και των απειλών και των ευκαιριών του εξωτερικού περιβάλλοντος. Τέλος μέσω κατάλληλα διαμορφωμένων ερωτηματολογίων, τα οποία παρατέθηκαν σε επιβάτες του λιμένα γίνεται μια προσπάθεια κατανόησης των χαρακτηριστικών και των αναγκών των επιβατών, προσδιορισμού των λόγων για τους οποίους οι επιβάτες προτίμησαν το συγκεκριμένο λιμάνι καθώς και των μειονεκτημάτων του λιμένα και τέλος με την παράθεση κάποιων υποθετικών σεναρίων σχετικά με την μελλοντική εξέλιξη της συγκοινωνιακής σύνδεσης του λιμένα επιχειρείται, μέσω της καταγραφής των αλλαγών που τυχών προκύψουν στις επιλογές των επιβατών, ο προσδιορισμός της αλληλεξάρτησης του λιμένα με του ευρύτερο συγκοινωνιακό σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει επαναληφθεί κάποια παρόμοια έρευνα για το λιμάνι του Λαυρίου, έτσι τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να γίνουν κάποιες βελτιώσεις στην συγκοινωνιακή σύνδεση του λιμένα αλλά και στις παρεχόμενες υπηρεσίες με βάση τις διατυπωμένες ανάγκες των επιβατών.