Εμπορικά και οικονομικά κίνητρα για την εφαρμογή καθαρών πολιτικών στην ναυτιλία: η περίπτωση των εναέριων ρύπων - Ζαννίκος, Νικόλαος (2015)
Οι μαζικές εκπομπές διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου από την ναυσιπλοΐα παραβλέπονταν για πολλά χρόνια. Όταν το ζήτημα της εκπομπής των ρύπων βρέθηκε κάτω από το πρίσμα της εξέτασης θεωρήθηκε ότι ήταν δύσκολο να περιοριστούν. Διεθνείς διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν για αρκετά χρόνια χωρίς ωστόσο να αποδώσουν κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα.Η εργασία αυτή έχει λοιπόν σαν σκοπό να καταδείξει όλα εκείνα τα οικονομικά και εμπορικά κίνητρα καθώς και τα συστήματα που έχουν αναπτυχθεί και σαν σκοπό έχουν τον περιορισμό των εναέριων εκπομπών από τα πλοία.