Ανάλυση franchising - Δρόσος, Γεώργιος (2015)
Ξεκινώντας τη μελέτη μας θα πρέπει να κάνουμε μια σύντομη αναφορά στο γεγονός ότι η τεχνολογική ανάπτυξη και η ολοένα εντεινόμενη διεθνοποίηση των συναλλαγών συνετέλεσαν τις τελευταίες δεκαετίες στη γέννηση και ταχεία διάδοση νέων , μέχρι τώρα σχετικά αγνώστων μορφών συμβάσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας , από τον τομέα των χρηματοδοτήσεων και των επενδύσεων μέχρι την πληροφορική ή την οργάνωση της διοίκησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Η προσφυγή σε τυποποιημένους συμβατικούς όρους, τους οποίους διατυπώνει συνήθως η οικονομικώς ισχυρότερη πλευρά, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να προκαλέσει τον κίνδυνο καταχρήσεων σε βάρος του άλλου συμβαλλομένου , ο οποίος είτε από λόγους ανάγκης είτε για λόγους ταχύτητας και ορθολογισμού αποδέχεται, πολλές φορές μάλιστα χωρίς τη θέλησή του. Έτσι, στο παρόν κείμενο θα μας απασχολήσουν ως θεματική ενότητα οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών σε μια σύμβαση franchising, αλλά και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται για αυτούς και επίσης θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα όπου αφορούν τους δοτές (franchisors) αλλά και τους υποψήφιους λήπτες (franchisees). Η ανάπτυξη του θέματος χωρίζεται ουσιαστικά σε δυο κύριες ενότητες: την οικονομική – επιχειρηματική και τη νομική. Επίσης περιέχονται στην εργασία και στοιχεία από έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με την ανάπτυξη του franchising.