Η χρήση συνολοκλήρωσης σε ένα μέρος των διαδρομών στα Capesize, Panamax, VLCC, Suezmax και Aframax πλοία - Δρόσος, Ιάκωβος (2015)
Το αντικείμενο μελέτης αυτής της εργασίας είναι η παρατήρηση της μακροχρόνιας αλληλοσυσχέτισης μεταξύ διαδρομών σε κάθε κατηγορία πλοίου και κατηγορία μεταφοράς φορτίου και βραχυχρόνια ερευνάται η αντίδραση των διαδρομών σε μια αλλαγή που μπορεί να συμβεί σε μια διαδρομή που ανήκει στην ίδια κατηγορία. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία των χύδην πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου μελετώνται οι κατηγορίες Capesize (μεταφοράς σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα) και Panamax (μεταφοράς σιτηρών και άνθρακα) ενώ στα χύδην πλοία μεταφοράς υγρού φορτίου μελετώνται οι κατηγορίες VLCC, Suezmax και Aframax μεταφοράς πετρελαίου. Η ανάγκη πραγματοποίησης αυτών των δύο πραγμάτων συνιστά αναγκαία την χρήση διαφόρων ελέγχων και μεθόδων. Έτσι, συναντάμε την χρήση του ελέγχου ADF, την χρήση των τεστ συνολοκλήρωσης με την μέθοδο του Johansen και την χρήση ανάλυσης διακύμανσης στην πρόβλεψη 30 ημερών από μια αλλαγή που μπορεί να συμβεί σε κάθε διαδρομή κάθε συγκεκριμένης κατηγορίας. Τα αποτελέσματα που αφορούν την μακροχρόνια αλληλοσυσχέτιση των διαδρομών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά διότι παρουσιάζεται η ύπαρξη διανυσμάτων συνολοκλήρωσης. Τέλος, τα αποτελέσματα από την ανάλυση διακύμανσης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ισχυρή αλληλοσυσχέτιση μεταξύ των διαδρομών και στον βραχυχρόνιο ορίζοντα.