Λειτουργική και ατυχηματική ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από μεταφορά επικίνδυνων φορτίων: νομοθεσία - μέτρα προστασίας - Γεωργίου, Στυλιανή (2015)
Το θέμα της εργασίας κινείται γύρω από τη μεταφορά αγαθών και ειδικά των διαφόρων επικίνδυνων φορτίων που έχουν και επιβλαβείς συνέπειες στο θαλάσσιο οικοσύστημα, λόγω διαφόρων ατυχημάτων αλλά και εξαιτίας της λειτουργίας των μεταφορικών πλοίων. Στο πρώτο κεφάλαιο, αναφέρομαι στον ορισμό της ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος, έτσι όπως επίσημα έχει διατυπωθεί, αλλά και γενικά στις πηγές ρύπανσης αυτού.Στο δεύτερο κεφάλαιο, αναπτύσσω τον ορισμό και τις βασικές κατηγορίες επικίνδυνων φορτίων στις θαλάσσιες μεταφορές, κατατάσσοντάς τα σε χύδην υγρά, χύδην ξηρά και συσκευασμένα επικίνδυνα φορτία.Στο τρίτο κεφάλαιο, διαπραγματεύομαι τους διεθνείς κανονισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ έτσι ώστε να αποτραπεί - ακόμη και να ελαχιστοποιηθεί - η θαλάσσια ρύπανση. Επίσης, γίνεται λόγος και για την Ελληνική Νομοθεσία που ακολουθεί το Κράτος μας, με βάση διάφορα προεδρικά διατάγματα, καθώς και αναφορά όλων των κατηγοριών των επικίνδυνων μεταφερομένων υλικών. Στο τέταρτο κεφάλαιο, γίνεται λόγος για τις τεχνικές μεθόδους που μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ρύπανσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος, προβάλλοντας απόψεις για τις εγκαταστάσεις και τα συστήματα επί των πλοίων αλλά και διάφορες προτάσεις για την κατασκευή των δεξαμενόπλοιων, τα οποία οφείλονται για το μεγαλύτερο ποσοστό της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.Τελειώνοντας, αναπτύσσω τα συμπεράσματα που εξήγαγα από όλη την προσπάθεια για την παρουσίαση της - όσο το δυνατόν - πιο ολοκληρωμένης άποψης του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης, ειδικότερα όσον αφορά τα επικίνδυνα μεταφερόμενα φορτία, αλλά και το παράρτημα, το οποίο έχω επισυνάψει και αναφέρεται σε όλα τα πλωτά μέσα της θαλάσσιας μεταφοράς των επικίνδυνων φορτίων.