O ISM κώδικας και η βελτίωση της ασφάλειας στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η εμπειρία από την εφαρμογή του - Βιτσούνης, Θωμάς - (2015)
Η ασφάλεια και η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, αποτελούν θέματα μείζονος σημασίας για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Εδώ και πολλές δεκαετίες έχουν γίνει πολλές προσπάθειες αντιμετώπισής τους. Οι κανόνες και νόμοι υπήρξαν πάντοτε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στη προσπάθεια αυτή. Ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους αμφισβητείται συχνά και η ανάγκη εισαγωγής νέων, οι οποίοι θα προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες που χρησιμοποιούν τις νεώτερες επιστημονικές μεθόδους είναι επιβεβλημένη.Ένας από τους νεώτερους κανόνες της διεθνής ναυτιλίας είναι ο «Κώδικας Ασφαλούς Διαχείρισης» (ISM CODE) ο οποίος περιλαμβάνεται στην «Διεθνή Σύμβαση για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα». Η εφαρμογή του κώδικα έγινε σε δύο φάσεις, την 1η Ιουλίου 1998 και 1η Ιουλίου 2002.