Ναυτιλία κοντινών αποστάσεων. Πολιτικές ανάπτυξης σε Ελλάδα και Ευρώπη και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο - Βιντζηλαίου, Αναστασία (2015)
Η Ευρώπη σε μια προσπάθεια διεύρυνσης της αγοράς άνοιξε τα σύνορα και του εμπο-ρικούς δρόμους για συναλλαγές μεταξύ των κρατών- μελών. Η ενέργεια της αυτή όμως προκάλεσε άνιση ανάπτυξη των μεταφορικών υπηρεσιών και κατά συνέπεια αρκετά προβλήματα. Συμφόρηση στους οδικούς άξονες, ρύπανση από εκπομπές ρύπων, ατυχή-ματα και υπερβάλλουσα φθορά σε υποδομές. Προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά προχώρησε στην έρευνα και ε-φαρμογή μιας κοινής πολιτικής των μεταφορών για την εξισορρόπηση της αγοράς των μεταφορών και την εξυγίανση της. Με σειρά κανονισμών και προτεινόμενων δράσεων, με αλλαγές στην επιβολή φόρων και τελών και στη χρηματοδότηση μέσων, υποδομών και βιολογικών καυσίμων προσπάθησε και προσπαθεί να φέρει το έργο αυτό εις πέρας.Στην εργασία αυτή μελετάται η ναυτιλία κοντινών αποστάσεων, συγκριτικά πάντα με το μεγάλο αντίπαλό της, τις οδικές μεταφορές, γιατί είναι κρίσιμο να αναπτυχθεί καθώς και οι τρόποι που αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Με διαγράμματα αναπαριστώνται οι με-ταφορικές κινήσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στους κυριότερους ευρωπαϊκούς λι-μένες και δυστυχώς τα τροχαία ατυχήματα. Αναλύονται οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ρυθμίσεις που προτείνει.