Στενά διεθνούς ναυιπλοΐας, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για την Ελλάδα - Αλεξανδρής, Αθανάσιος (2015)
Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο να παρουσιάσει το ζήτημα των Στενών Διεθνούς Ναυσιπλοΐας καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για την Ελλάδα από το νομικό καθεστώς που τα διέπει. Το ζήτημα των Στενών Διεθνούς Ναυσιπλοΐας υπήρξε σημείο τριβής ανάμεσα στα ναυτιλιακά και στα παράκτια κράτη, αφού τα μεν ήθελαν τα εμπορικά τους πλοία να μπορούν ελεύθερα να δραστηριοποιούνται χωρίς περιορισμούς ναυσιπλοΐας και τα δε υποστήριζαν ότι είχαν νομοθετική και διοικητική κυριαρχία στα ύδατα που ήταν κοντά στις ακτές τους. Τα Στενά Διεθνούς Ναυσιπλοΐας υπόκεινται σε κάποιο νομικό καθεστώς, που δεν είναι το ίδιο σε όλα τα στενά, με αποτέλεσμα να διαφέρουν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δύο εμπλεκόμενων πλευρών που είναι τα παράκτια κράτη από τη μια και οι μεγάλες ναυτικές δυνάμεις από την άλλη.