Η εμπορική απόδοση της ποιότητας στα δεξαμενόπλοια: η περίπτωση του T.M.S.A. - Αλεβίζου, Παναγιώτα (2015)
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια εκτόξευση στις ναυτιλιακές αγορές. Η ζήτηση για αγαθά σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αυξηθεί ραγδαία, γεγονός που σηματοδότησε την κατακόρυφη αύξηση των νεοναυπηγήσεων, αφού παράλληλα τα κέρδη από τις μεταφορικές υπηρεσίες μέσω θαλάσσης ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Βέβαια, εκτός της κίνησης της αγοράς, οι νεοναυπηγήσεις έλαβαν χώρα γιατί παράλληλα οι διεθνείς κανονισμοί που διέπουν τη ναυτιλία ορίζουν την απόσυρση όσων πλοίων δεν ανταποκρίνονται σε κάποια βασικά αλλά τόσο σημαντικά τεχνικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την ασφαλή πλοήγηση του πλοίου. Μετά από σειρά ατυχημάτων με ανυπολόγιστης αξίας απώλειες, πακέτα διεθνών προτύπων ασφαλείας «βομβάρδισαν» τον κλάδο. Κανονισμοί μέσα από τον Ο.Η.Ε. (I.M.O.), από διεθνείς συμβάσεις, αυξημένα πρότυπα ασφαλείας από νηογνώμονες, σημαίες, έθεσαν τις ναυτιλιακές εταιρείες σε μια πληθώρα διαδικασιών που σκοπό έχουν την ελαχιστοποίηση του κινδύνου και της πιθανότητας να συμβεί ένα ατυχές περιστατικό. Μέσα στον πυρετό που κυριαρχεί περί προτύπων ασφαλείας, τα δεξαμενόπλοια έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένες πιέσεις εξαιτίας της φύσης του φορτίου και της ρύπανσης που αυτό μπορεί να προκαλέσει σε μία ενδεχόμενη κατάσταση ατυχήματος. Εκτός όλων των άλλων φορέων που ήδη αναφέρθηκαν, ειδικά για τα δεξαμενόπλοια εμπλέκονται και οι ναυλωτές με τις δικές τους απαιτήσεις. Απαιτήσεις που το 2004 δημιούργησαν τον T.M.S.A., έναν οδηγό με 12 ενότητες (τις πιο σημαντικές κατά τους ναυλωτές πάντα), με 250 σημεία εστίασης. Μέσα στα κεφάλαια που ακολουθούν, γίνεται μια προσπάθεια κατανόησης του οδηγού και των πιθανών αιτιών που οδήγησαν στη δημιουργία του. Γίνεται μία προσέγγιση σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του, όχι μόνο στη λειτουργία του πλοίου ή της επιχείρησης, αλλά και σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας. Άλλωστε μπορεί εύκολα κάποιος να κατανοήσει ότι καθετί το καινούριο επιβάλλεται στις εταιρείες, σημαίνει αύξηση του όγκου εργασιών σε σημείο που πολλές φορές συνεπάγεται αύξηση του λειτουργικού τους κόστους. Είναι λοιπόν ενδιαφέρον να εξεταστεί κατά πόσο μια εταιρεία τελικά θα επηρεαστεί από την εφαρμογή όλων αυτών των κανόνων. Από τη μία με το να τα τηρεί και να τα εφαρμόζει, καταφέρνει να μένει πάντα ανταγωνιστική, από την άλλη όμως μήπως η αύξηση του κόστους σημάνει πιθανώς το κλείσιμο κάποιων ναυτιλιακών που δε μπορούν να υποστούν το πολλές φορές δυσβάσταχτο κόστος και ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και κυρίως όταν η αγορά δε χαρακτηρίζεται από ανοδική πορεία.