Η γεωγραφία της Μεσογείου και ο ρόλος της στη γεωστρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα - Αγγελάκης, Αριστείδης (2015)
Βασικός σκοπός αυτής της εργασίας είναι η αναζήτηση και η ανάδειξη της σπουδαιότητας της Γεωγραφίας και κατ΄ επέκταση της Γεωπολιτικής στην εξωτερική πολιτική και πιο συγκεκριμένα στην εξωτερική πολιτική των μεγάλων δυνάμεων από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα στο χώρο της μεσογείου.Ύστερα από την παρουσίαση των βασικών στοιχείων της γεωγραφίας και της Γεωπολιτικής ως επιστήμης,η ανάλυση θα προχωρήσει στους τομεις της γεωστρατηγικής και της γεωοικονομίας και θα καταλήξει στην βασική ανάλυση,η οποία συνδέεται με το ζήτημα της λήψης πολιτικών αποφάσεων και της εξωτερικής πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων απο τις αρχές του 20ου αιώνα. Η Γεωπολιτική συνδέεται με την απόκτηση και την αύξηση της πολιτικής ισχύος σε τοπικό ή διεθνές πλαίσιο. Αναπόφευκτα , λοιπόν, η ανάλυση στηρίζεται στις πολιτικές σχέσεις και στις αντιδράσεις των μεγάλων δυνάμεων στο μετα-βιομηχανικό κόσμο (20ο αιώνα),ο οποίος, βεβαίως,περιλαμβάνει τον Ά παγκόσμιο πόλεμο, το Β' παγκόσμιο πόλεμο, τον ψυχρό πόλεμο και,οπωσδήποτε,τον μεταμοντέρνο κόσμο (τέλη 20ου-αρχές 21ου αι.).Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης εργασίας είναι να αποδείξει την άμεση σχέση που διέπει την γεωγραφία και την εξωτερική πολιτική (διεθνείς σχέσεις) και ευελπιστεί να λειτουργήσει ως αρωγός στη διαδικασία ερμηνείας των διεθνών σχέσεων,ανάμεσα σε κράτη και σε έθνη στο πέρασμα των χρόνων καθώς και να εξηγήσει το φαίνομενο του πολέμου στην βάση της γεωγραφίας.