Ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού στην ανατολική Κρήτη. Μελέτη περίπτωσης: Άγιος Νικόλαος Κρήτης (Νομός Λασιθίου) - Νικηφόρου, Ειρήνη (2015)
Ο θαλάσσιος τουρισμός περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες αναψυχής που αναπτύσσονται και δραστηριοποιούνται στο θαλάσσιο περιβάλλον. Απαιτεί ένα σύνολο εργασιών και υπηρεσιών που έχουν εξειδικευμένο χαρακτήρα, καθώς συνδυάζει τις απαιτήσεις δύο τομέων της οικονομίας, τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Η απασχόληση στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού απαιτεί εξειδίκευση, η οποία είναι αποτέλεσμα εκπαίδευσης, κατάρτισης και εμπειρίας. Εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς διεθνείς παράγοντες, όπως οικονομικές κρίσεις, πολιτικές κρίσεις, πολεμικές συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές, κλπ. Είναι φανερό ότι η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού έχει ως αποτέλεσμα μια ευρύτατη διαπολιτισμική επικοινωνία μεταξύ των τοπικών πληθυσμών και των επισκεπτών - τουριστών. Ο ελληνικός θαλάσσιος τουρισμός αντιμετωπίζει και διάφορα σοβαρά προβλήματα τα οποία όμως αν αντιμετωπιστούν γρήγορα ο θαλάσσιος τουρισμός θα αναπτυχθεί. Ο Θαλάσσιος Τουρισμός στον Άγιο Νικόλαο έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Εκτός από τις κύριες δραστηριότητες του θαλάσσιου τουρισμού (Κρουαζιέρα, yachting, ημερόπλοια) στον Άγιο Νικόλαο υπάρχουν και τα θαλάσσια σπορ. Τα διάφορα τουριστικά γραφεία διοργανώνουν μικρές εκδρομές που δίνουν την δυνατότητα στους τουρίστες να δοκιμάσουν και αυτή την εμπειρία, όπως είναι η Ιστιοπλοΐα, το surfing, το ski, το parasailing και πολλά ακόμα. Η οικονομία της περιοχής βασίζεται στον τουρισμό, στην καλλιέργεια ελιάς και στη κτηνοτροφία. Έχει ενισχυθεί σημαντικά από τα κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται την περιοχή, τα σκάφη αναψυχής που ελλιμενίζονται ή διαχειμάζουν στην μαρίνα αλλά και τα μικρά ημερόπλοια. Με αυτές τις δραστηριότητες εκτός από τους δημόσιους φορείς που κερδίζουν από τα λιμενικά τέλη (Λιμενικό Ταμείο Λασιθίου, Μαρίνα Αγίου Νικολάου κλπ), είτε από τις νέες θέσεις εργασίες που προσέφερε στους κατοίκους της περιοχής.Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η παρουσίαση της ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού στην πόλη του Αγίου Νικολάου, η εξέταση των επιπτώσεων που έχουν σε αυτή και η καταγραφή διαφόρων προτάσεων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.