Χρονοναύλωση: υποχρεώσεις και ευθύνη του ναυλωτή - Γιαλέλη, Βικτωρία (2015)
Στην ελεύθερη ναυτιλία με τον όρο χρονοναύλωση περιγράφεται η συμφωνία εμπορικής απασχόλησης ενός ελεύθερου πλοίου ανάμεσα σε δύο εμπλεκόμενα μέρη, τον πλοιοκτήτη ή εκναυλωτή και τον ναυλωτή για ένα συμφωνημένο χρονικό διάστημα έναντι χρηματικής αμοιβής, το ναύλος. Με τη συμφωνία αυτή, ο πλοιοκτήτης / εκναυλωτής δέχεται να απασχολήσει το πλοίο του σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τον τρόπο απασχόλησης που ζητά ο ναυλωτής. Στα πλαίσια της τρέχουσας πτυχιακής εργασίας, παρουσιάζεται μια συστηματική μελέτη της διαδικασίας της χρονοναύλωσης από τη μεριά του ναυλωτή. Οι όροι και οι υποχρεώσεις που παρουσιάζεται ότι φέρει ο ναυλωτής στηρίχθηκαν στο ναυλοσύμφωνο της BIMCO, voyage charter party Baltime 1939 (as revised 2001). Επιδιώκεται. Λοιπόν, η γνωστοποίηση και η ανάλυση των υποχρεώσεων του ναυλωτή στο συγκεκριμένο είδος ναύλωσης για τη φόρτωση και τη μεταφορά φορτίων σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στο ναυλωτή να απαιτήσει όσα του αναλογούν και να προσφέρει στον πλοιοκτήτη όσα του οφείλει. Βασική υποχρέωση του ναυλωτή είναι να καταβάλλει το ναύλο τη χρονική στιγμή που έχει ορισθεί στο χρονοναυλοσύμφωνο. Σκοπός της εργασίας είναι η παρουσίαση των υποχρεώσεων του ναυλωτή προς τον πλοιοκτήτη στη χρονοναύλωση, ώστε να ολοκληρωθεί το ταξίδι με επιτυχία και χωρίς καμία απώλεια.