Επιθεωρήσεις πλοίων από τις λιμενικές αρχές (Port State Control) - Μπόης, Γρηγόριος (2015)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό να παρουσιάσει τον τρόπο λειτουργίας του Port State Control εστιάζοντας κυρίως στο Paris MOU στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα , κάνοντας και μια μικρή αναφορά και στα υπόλοιπα.Παρουσιάζονται οι θαλάσσιες μεταφορές , ο ρόλος της ναυτιλίας στον κόσμο και η μεγάλη της σημασία στο παγκόσμιο εμπόριο. Αναγράφονται ακόμη τα σημαντικότερα ναυτικά ατυχήματα και η θαλάσσια ρύπανση που προκαλείται από την δραστηριοποίηση των πλοίων.Γίνεται αναφορά στον κρατικό έλεγχο λιμένων (Port State Control) , στις περιφερειακές συμφωνίες κρατικού ελέγχου λιμένων, καθώς επίσης και στο Πρωτόκολλο της Σύμβασης του Παρισιού (Paris MOU). Αναλύονται οι επιθεωρήσεις του κρατικού ελέγχου λιμένων, οι ανεπάρκειες και οι κρατήσεις πλοίων, αντίστοιχα.Αναφέρονται στατιστικά στοιχεία από την ετήσια έκθεση του Paris MOU και ανάλυση τους και κάποια γενικά συμπεράσματα για τις επιθεωρήσεις πλοίων.