Ιδιοκτησιακό καθεστώς και οργάνωση της διαχείρισης των πλοίων στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις - Μαμάκου, Δήμητρα (2015)
Το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον της σύγχρονης ναυτιλιακής βιομηχανίας χαρακτηρίζεται από συνεχείς και τάχιστες αλλαγές δεδομένων και συνθηκών και έντονο ανταγωνισμό. Η ανάγκη προσαρμογής των εταιριών σ' αυτές τις συνθήκες είναι επιτακτική τόσο για την επιβίωση όσο και για την ανάπτυξή τους. Έτσι, αντικείμενο της συγκεκριμένης εργασίας αποτελεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, η επιχειρηματική τους φιλοσοφία, ο τρόπος οργάνωσης και διοίκησής τους και οι στρατηγικές διαχείρισης των πλοίων τους. Επιπλέον, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε σχετικά με τις στρατηγικές διαχείρισης των πλοίων που εφαρμόζουν οι ελληνικών συμφερόντων εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Ν. Υόρκης και του Λονδίνου ναυτιλιακές επιχειρήσεις, καθώς και ένας μικρός αριθμός ξένων εισηγμένων στο NYSE. Ενώ τέλος, αναλύονται ενδεικτικά τέσσερις από αυτές τις επιχειρήσεις.