Γεωπολιτική και Ναυτική Ισχύς -case study- "Ο ναυτικός αποκλεισμός των νήσων Falkland". - Λυμπεράτος, Χρήστος (2015)
Η παρούσα εργασία αφορά τον πόλεμο στα Falklands που διεξήχθη το 1982. Ηεργασία παρουσιάζει αρχικά το πώς έφτασαν οι δύο αυτές χώρες στον πόλεμο. Από την μια μεριά η έπαρση της Χούντας του Galtieri και από την άλλη μεριά ηανικανότητα της Βρετανίας να καταλάβει το τι θα γινόταν οδήγησε στην κατοχή των Falklands από την Αργεντινή.Όμως, παρόλο που η Αργεντινή δεν το είχε συμπεριλάβει στα σχέδια της διότι το θεωρούσε ως ακατόρθωτο, η Βρετανία μέσα σε ένα μήνα μόνο οργάνωσε μια taskforce αλλά κατέφερε να ξεκινήσει πολεμικές επιχειρήσεις και σε ένα μήνα είχε τελειώσει τον πόλεμο.Ο πόλεμος αυτός μας έμαθε πολλά. Για πρώτη φορά φάνηκε η αξία των πυρηνικών υποβρυχίων αλλά και των αεροπλανοφόρων ενώ συγχρόνως τα πλοία επιφανείας ήταν ο πιο εύκολος στόχος. Επίσης φάνηκε η ανωτερότητα των επαγγελματιών στρατιωτών των Βρετανικών δυνάμεων έναντι των κληρωτών του στρατού της Αργεντινής.Σε ότι αφορά το μέλλον, οι περιφερειακές ισορροπίες έχουν αλλάξει. Οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να είναι πρόθυμες να ασχοληθούν αλλά και η Αργεντινή έχει πλέον τηναρωγή πολλών κρατών της περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι αν και η Βρετανία διατηρεί ένα από τους πιο αξιόμαχους στρατούς στον κόσμο, θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα για την αποστολή δυνάμεων σε περίπτωση που η Αργεντινή αποφασίσει να προβεί σε επιθετικές ενέργειες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να στηριχτεί στην ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία που έχει στα Falklands.