Πρόσφατες θεσμικές/ πρακτικές εξελίξεις στο πλαίσιο αντιμετώπισης της θαλάσσιας πειρατείας και σχετικές επιπτώσεις. Αξιολόγηση των μέτρων από την αγορά - Μερεζιά, Αιμιλία (2015)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η κατανόηση, η περιγραφή και η εμπεριστατωμένη ανάλυση του φαινομένου της θαλάσσιας πειρατείας, καθώς επίσης και των μέτρων μέσω των οποίων επιχειρείται η καταστολή του συγκεκριμένου εγκλήματος. Στα πλαίσια της αρχικής γνωριμίας του φαινομένου γίνεται η περιγραφή των χαρακτηριστικών και στοιχείων του εγκλήματος.Έτσι το πρώτο κεφάλαιο έχει ως στόχο να περιγράψει ενδελεχώς την έννοια του όρου « θαλάσσια πειρατεία », πράγμα που επιτυγχάνεται κατά κύριο λόγο μέσα από την αναφορά του επίσημου και κοινώς αποδεκτού ορισμού του εγκλήματος, καθώς επίσης και με την παρουσίαση του φαινομένου στη σύγχρονη εποχή. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται η προσπάθεια κατανόησης όλων εκείνων των αιτιών που έχουν καταστήσει την περιοχή της Σομαλίας, τα τελευταία χρόνια, σε ένα από τα πιο επικίνδυνα περάσματα για την παγκόσμια ναυτιλία.Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρονται όλα εκείνα τα μέτρα που κατά καιρούς εφαρμόζονται στα πλαίσια της καταστολής του εγκλήματος, και σχετίζονται τόσο με διεθνείς οργανώσεις και επιχειρήσεις που ιδρύονται για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου σκοπού, όσο και με πιο πρακτικά μέτρα, η υιοθέτηση των οποίων μπορεί να καταστήσει το έργο των πειρατών αν όχι αδύνατο, τουλάχιστον πιο δύσκολο.Στο τέταρτο και πλέον συμπερασματικό κεφάλαιο γίνεται, μέσω της σύνταξης και εν συνεχεία συμπλήρωσης ερωτηματολογίου από ναυτιλιακές εταιρίες, η προσπάθεια αξιολόγησης των σημαντικότερων μέτρων (θεσμικών/ νομικών και πρακτικών) που λαμβάνονται στα πλαίσια της αντιμετώπισης του εγκλήματος. Τέλος στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο, γίνεται μια αποτίμηση όλων εκείνων των πληροφοριών που παρατίθενται στο σύνολο της εργασίας και είχαν ως στόχο την δημιουργία μιας πλήρους εικόνας για το φαινόμενο.