Ναυτικά ατυχήματα δεξαμενοπλοίων και θεσμικές επιπτώσεις. Μεταβολές στο στόλο των δεξαμενοπλοίων και η στάση των εταιρειών πετρελαίου - Αθηναίου, Μαρία (2015)
Σκοπός της υπάρχουσας εργασίας, είναι η αναφορά και εις βάθος ανάλυση των πιο πρόσφατων αλλά και πιο σημαντικών ναυτικών ατυχημάτων δεξαμενοπλοίων, καθώς και η παρουσίαση των θεσμικών επιπτώσεων που αποτελούν απόρροια των παραπάνω.Απαραίτητη προϋπόθεση, αρχικά, αποτελεί η μελέτη των αιτιών που το προκάλεσαν, των επιπτώσεων που προκλήθηκαν στο περιβάλλον αλλά και στην κοινότητα που πλήγηκε, των επιχειρήσεων καθαρισμού που ακολούθησαν καθώς και των νομικών συνεπειών αλλά και των σχετικών ρυθμίσεων για αποζημιώσεις όπου αυτές κρίθηκαν απαραίτητες.Είναι σαφές, λοιπόν ότι το αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι επιπτώσεις ενός ναυτικού ατυχήματος θα αποτυπώνονταν και στο θεσμικό πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας.Κλείνοντας, παρουσιάζεται μια στατιστική επισκόπηση του στόλου των δεξαμενοπλοίων και της συμμετοχής των εταιρειών πετρελαίου που υποβλήθηκαν σε διάφορες μεταβολές μέσα από την πάροδο του χρόνου.