Εναλλακτικές μορφές αυξήσεως κεφαλαίου στην ναυτιλιακή βιομηχανία - Δόγανος, Νικόλαος (2015)
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να παρουσιάσει και να αξιολογήσει τις υπάρχουσες μορφές χρηματοδότησης των ναυτιλιακών εταιριών, με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές αυξήσεως κεφαλαίου και να παρουσιάσει την υφιστάμενη κατάσταση της αγοράς αυτής. Με τον όρο «εναλλακτικές» εννοούμε κάθε είδους χρηματοδότηση εκτός του τραπεζικού δανεισμού. Θα αναλυθούν και θα αποτιμηθούν και οι δυο πηγές αυξήσεως κεφαλαίου είτε αυτές είναι ίδιες είτε είναι ξένες. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον προσδιορισμό τόσο των πλεονεκτημάτων όσο και των μειονεκτημάτων και των δύο πλευρών που συμμετέχουν στην χρηματοδότηση. Δηλαδή αυτού που χρηματοδοτεί αλλά και αυτού που χρηματοδοτείται. Αυτό θα γίνει για να μπορέσει ο αναγνώστης να καταλάβει ποια μορφή χρηματοδότησης θα επιλέξει, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς αλλά και με βάση τις χρηματοδοτικές του ανάγκες. Επειδή, όμως οι πηγές χρηματοδότησης είναι άπειρες θα αναλυθούν μόνο οι εναλλακτικές μορφές αυξήσεως κεφαλαίου που χρησιμοποιούνται στην ναυτιλιακή βιομηχανία. Στόχος δεν είναι η προώθηση της καλύτερης εναλλακτικής πηγής χρηματοδότησης, μιας και αυτή επηρεάζεται από πολλούς και ανεξάρτητους μεταξύ τους παράγοντες όπως είναι η κατάσταση της ναυτιλιακής αγοράς την εκάστοτε χρονική περίοδο, η ρευστότητα της αγοράς, η ρευστότητα του πλοιοκτήτη, την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας, το προσδοκώμενο ποσό χρηματοδότησης κλπ. Γεγονός αποτελεί πως η κύρια πηγή χρηματοδότησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας είναι ο τραπεζικός δανεισμό, κατέχοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 80% της συνολικής χρηματοδοτικής ανάγκης. Παρ’ όλα αυτά, κάποια από αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αναφερθούν μπορεί να αποτελούν μια καλύτερη λύση χρηματοδότησης ανάλογα με την κατάσταση της ναυτιλιακής αγοράς. Έπειτα, θα γίνει μια σύγκριση της πορείας που έχουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία με το πέρασμα του χρόνου στα μερίδια αγοράς τους, αλλά και μια λεπτομερής ανάλυση του των ποσοστών που κατέχουν τα τελευταία χρόνια, αναλύοντας τα αίτια της υπάρχουσας κατάστασης αλλά και το λόγω για τον οποίο υπάρχουν αυτές οι διακυμάνσεις στα μερίδιά τους. Τέλος, θα προταθούν κάποια μέτρα που θα πρέπει να λυφθούν για την γιγάντωση των μεριδίων αγοράς των «εναλλακτικών» μορφών χρηματοδότησης, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξή των μορφών αυτών αλλά και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που θα τα χρησιμοποιούν.