Το ναυτικό επάγγελμα από το 1950 μέχρι σήμερα, με βάση το νομοθετικό και τεχνολογικό πλαίσιο. - Φωτίου, Ευαγγελία (2015)
Η Ελλάδα είναι μια κατεξοχήν ναυτική χώρα λόγω γεωγραφικής θέσης και ιστορικής παράδοσης. Η ναυτιλία είναι μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες που ενισχύουν την ελληνική οικονομία. Τα τελευταία πενήντα χρόνια ο χώρος της ναυτιλίας έχει δεχτεί πολλές αλλαγές και το εργασιακό περιβάλλον έχει μεταβληθεί σημαντικά σε σχέση με πριν πενήντα χρόνια. Αυτές οι μεταβολές προφανώς επιδρούν σημαντικά στη φύση και τις συνθήκες εργασίας του ναυτικού επαγγέλματος. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να διερευνηθούν οι μεταβολές που έχει υποστεί η ναυτική εργασία εξαιτίας του νομοθετικού και του τεχνολογικού πλαισίου από το 1950 μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα καίριο είναι να εξεταστούν οι συνέπειες αυτών των μεταβολών στη ζωή των απασχολούμενων στη θάλασσα. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι διπλός:α) η παρουσίαση των βασικότερων αλλαγών στο νομοθετικό και τεχνολογικό περιβάλλον την τελευταία πεντηκονταετίαβ) η διερεύνηση της άποψης των θαλασσινών για το ναυτικό επάγγελμαΗ μεθοδολογία για την απάντηση των ερευνητικών ερωτημάτων είναι η δευτερογενής έρευνα μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης και η πρωτογενής έρευνα μέσω των συνεντεύξεων σε εργαζομένους της θάλασσας. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας γίνεται μέσω του στατιστικού προγράμματος του SPSS. Συμπεραίνεται ότι οι νομοθετικές και τεχνολογικές αλλαγές έχουν επιδράσει σημαντικά το ναυτικό επάγγελμα αλλά οι εργαζόμενοι παραμένουν ικανοποιημένοι με την δουλειά τους γιατί είναι κάτι που τους ευχαριστεί.