Η νομιμότητα των εμπόλεμων ζωνών - Βασιλειάδη, Συλβάνα Νίκη (2015)
Οι εμπόλεμες ζώνες έχουν πάψει από καιρό να είναι μια καινοτομία, αλλά παραμένουν ένα νομικό αίνιγμα. Αν και υπάρχουν για σχεδόν έναν αιώνα, το ζήτημα παραμένει άλυτο, καθώς τροφοδοτεί μια παρατεταμένη νομική κερδοσκοπία. Ο όρος των εμπόλεμων ζωνών, καθώς εξελίχθηκε, έγινε κατανοητός ως συνώνυμο της σκηνής των ναυτικών επιχειρήσεων. Αυτή η σκηνή μπορεί να ερμηνευθεί, σαν μια γενική έννοια, ως το σύνολο των θαλάσσιων περιοχών όπου οι εμπόλεμοι στόλοι μπορούν νομίμως να επεκταθούν και τελικά οι εχθρότητες λαμβάνουν χώρα. Δεδομένης αυτής της έννοιας, «το ξέσπασμα του ναυτικού πολέμου μετατρέπει αυτόματα όλες τις ανοικτές θάλασσες σε μια ζώνη πολέμου». Στην αρχική του μορφή, ο όρος ήταν περιγραφικός των γεωγραφικών συντεταγμένων των θαλάσσιων εχθροπραξιών, είτε ήταν ενδεχόμενες είτε πραγματικές.