Η ευθύνη του θαλάσσιου μεταφορέα σύμφωνα με τους κανόνες Χάγης-Βίσμπυ - Βλαχάκης, Αθανάσιος Δημήτριος (2015)
Στην εργασία αυτή αναλύουμε την ευθύνη του θαλάσσιου μεταφορέα σύμφωνα με τους κανόνες Χάγης-Βίσμπυ. Αρχικά μιλάμε για το πως δημιουργήθηκαν οι κανόνες Χάγης-Βίσμπυ και για το πότε ακριβώς συναντάμε την φορτωτική σαν επίσημο έγγραφο. Στην συνέχεια αναφέρουμε τους λόγους για τους οποίους θεσπίστηκαν οι κανόνες Χάγης-Βίσμπυ και την αντίδραση της Ελλάδας απέναντι στους κανόνες, η οποία αν και βρισκόταν στις εργασίες δεν τους υπέγραψε. Στο κύριο μέρος αναλύουμε την ευθύνη του θαλάσσιου μεταφορέα που αναφέρουν οι κανόνες Χάγης-Βίσμπυ σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 4. Έτσι εξετάζουμε τα νομικά χαρακτηριστικά της ευθύνης του και τις ζημίες για τις οποίες ευθύνεται ο θαλάσσιος μεταφορέας. Μετά κάνουμε τον διαχωρισμό της ευθύνης μεταξύ δικαιοπρακτικής και αδικοπράκτικής. Στο δεύτερο κομμάτι του κυρίου μέρους αναφερόμαστε στην αδικοπρακτική ευθύνη του θαλάσσιου μεταφορέα. Σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν στοιχεία για τους λόγους που επιλέγει ο φορτωτής την αδικοπρακτική αξίωση. Ακόμη θα αναλύσουμε τις προυποθέσεις της αδικοπρακτικής αξίωσης. Δηλαδή από ποια πράξη δημιουργείται η αδικοπρακτική ευθύνη και ποιος είναι ο παράνομος χαρακτήρας αυτής της πράξης. Αργότερα αναφέρουμε την υπαιτιότητα του θαλάσσιου μεταφορέα από την αδικοπρακτική ευθύνη της πράξης του και τη ζημία που προκάλεσε αυτή του η πράξη. Στο τέλος του κυρίου μέρους μιλάμε για τον αιτιώδη σύνδεσμο που μας εξηγεί για το πως υφίσταται ανάμεσα στο νόμιμο λόγο ευθύνης και στη ζημία. Τέλος αναφέρουμε για το βάρος της απόδειξης της αδικοπρακτικής ευθύνης του θαλάσσιου μεταφορέα δηλαδή πως γίνεται να αποδείξουμε τα γεγονότα για την αδικοπρακτική ευθύνη του θαλάσσιου μεταφορέα. Τέλος στο τελευταίο μέρος αυτής της εργασίας παρουσιάζουμε τα γεγονότα μίας δίκης που έγινε για την ευθύνη του θαλάσσιου μεταφορέα στην Ελλάδα από το δικηγορικό γραφείο του κυρίου Μακαρώνα και του κυρίου Πουρναρά και το αποτέλεσμα της δίκης αυτής. Έτσι καταλήγοντας αναφέρουμε τους κανόνες Χάγης-Βίσμπυ όπως αυτή αναδιατυπώθηκαν με την τροπολογία του 1968.