Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των Κρατών στον χώρο των διεθνών σχέσεων και η αρχή της καλής πίστης - Γιολδάση, Βασιλική (2015)
Η αρχή των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης υπάρχει ως ρητή αναφορά στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Τo άρθρο 1 δηλώνει πως ένας από τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών είναι η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των εθνών καθώς και η λήψη των κατάλληλων μέτρων για την ενδυνάμωση της παγκόσμιας ειρήνης. Επιπλέον, το άρθρο 55 θέτει συγκεκριμένους στόχους προς προώθηση από τα Ηνωμένα Έθνη. Όλα τα κράτη-μέλη σύμφωνα με το άρθρο 56, δεσμεύονται να αναλάβουν κοινή και ατομική δράση σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την επίτευξη των παραπάνω στόχων. Η αρχή ενέπνευσε την προσοχή της Ειδικής Επιτροπής για τις Φιλικές Σχέσεις κυρίως στο διάστημα 1966-1970. Οι διαφωνίες στην επιτροπή αντανακλούν την πολυπλοκότητα των ζητημάτων η οποία και έθεσε σημαντικές δυσκολίες στην διεύρυνση της Αρχής. Η προέλευση της αρχής της καλής πίστης αποδίδεται στο φυσικό δίκαιο. Ο Καταστατικός Χάρτης στο προοίμιο του αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα των κρατών, inter alia(=μεταξύ άλλων), να εγκαθιδρύουν συνθήκες υπό τις οποίες η δικαιοσύνη και ο σεβασμός των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τους κανονισμούς και άλλες πηγές του διεθνούς δικαίου μπορούν να ισχυροποιηθούν. Η γενική αρχή καλής πίστης εκπλήρωσης των υποχρεώσεων είναι ρητά αναγνωρισμένη σαν αρχή του Καταστατικού Χάρτη. Η αρχή έχει χαρακτηριστεί ποικιλοτρόπως, η παρακολούθησή της εγγυάται την συμμόρφωση των κρατών στις νομικές επιταγές και την εφαρμογή των αρχών περί φιλικών σχέσεων. Μη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις ορίζεται ως ένα φαινόμενο που συνοδεύεται από επιθετικότητας και πόλεμο. Η καλή πίστη, όπως υποστηρίζεται, αναδεικνύει το ρόλο της νομιμότητας στις διεθνείς σχέσεις. Υποδηλώνει την πεποίθηση των κρατών για την υπάρχουσα ανάγκη τήρησης των υποχρεώσεων τους ως προϋπόθεση για την διατήρηση των ειρηνικών τους σχέσεων.