Η Αρκτική και η διάνοιξη θαλάσσιων διαδρομών μέσω του βόρειου δίαυλου με τη χρήση πλοίων ενισχυμένου τοιχώματος - Παπαγεωργίου, Ιωάννης (2015)
Η εργασία αυτή ασχολείται με την Αρκτική και την διάνοιξη θαλάσσιων διόδων με την βοήθεια πλοίων ενισχυμένου τοιχώματος.Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια μικρή εισαγωγή προκειμένου να κατανοήσει ο αναγνώστης το θέμα που πρόκειται να επακολουθήσει.Στο δεύτερο κεφάλαιο καταγράφεται η γεωγραφική θέση της Αρκτικής, το νομικό καθεστώς που επικρατεί, περιγράφονται οι κάτοικοι της, οι εδαφικές διαμάχες που πραγματοποιούνται για το ποιος θα εκμεταλλευτεί την Αρκτική τώρα πια που οι πάγοι λιώνουν και υπάρχουν άλλα συμφέροντα, περιγράφεται η παρουσία του Καναδά στην Αρκτική, καθώς και η Αρκτική κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, και τέλος διαπιστώνεται πόσα σημαντικά ευρήματα δίνει η Αρκτική , εφόσον μας δίνει ενδείξεις για το κλίμα της γης.Στο τρίτο κεφάλαιο καταγράφονται επιγραμματικά διάφορες κατηγορίες πλοίων, στη συνέχεια περιγράφονται πιο συγκεκριμένα τα παγοθραυστικά, και στη συνέχεια τα ρώσικα παγοθραυστικά , ενώ στο τέλος γίνεται μια εκτενής αναφορά στο παγοθραυστικό Aurora Borealis, το οποίο αναμένεται να είναι ένα από τα πιο σύγχρονα παγοθραυστικά, την ναυπήγηση του οποίου χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφονται οι θαλάσσιοι δίοδοι του σήμερα, το βορειοδυτικό καθώς και το βορειοανατολικό πέρασμα και επίσης η αρκτική γέφυρα.Στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύονται οι επιπτώσεις από το λιώσιμο των πάγων, καθώς και οι προοπτικές και οι διαμάχες που προκαλούνται στην Αρκτική από το λιώσιμο των πάγων και τέλος καταγράφονται οι προβλέψεις.Τέλος παρατίθενται οι πηγές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την ολοκλήρωση της εργασίας καθώς και το παράρτημα της εργασίας στο οποίο έχουν επισυναφθεί δυο μεταφρασμένα άρθρα από την εφημερίδα New York Times , σχετικά με την Αρκτική.