Οι λεωφόροι της θάλασσας - Δαλβαδάνη, Ευστρατία (2015)
η ευρωπαική επιτροπή εισήγαγε την έννοια των θαλάσσιων διαδρόμων (motorways of sea) στη λευκή βίβλο του 2001 για την ευρωπαική πολιτική μεταφορών για το 2010. ο όρος θαλάσσιοι διάδρομοι αναφέρεται στην ανάπτυξη κύριων θαλάσσιων διαδρομών μεταξύ των κρατών μελών της ε.ε. οι οποίες θα προσφέρουν υψηλής ποιότητας τακτικά δρομολόγια σε συνδυασμό με άλλους τρόπους μεταφοράς. έχει ως στόχο την εισαγωγή νέων , ολοκληρωμένων εφοδιαστικών αλυσίδων που θα βασίζονται στις διατροπικές μεταφορές και τη ναυτιλία και θα παρέχουν υψηλής ποιότητας θαλάσσιες ζεύξεις που θα συνδέουν έναν περιορισμένο αριθμό εθρωπαικών λιμένων στρατηγικά τοποθετημένων στις ευρωπαικές ακτογραμμές. η υλοποίηση τέτοιων διαδρόμων θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα μια θεμελιώδη δομική αλλαγή στο σύστημα μεταφορών της ε.ε. και στον τρόπο οργάνωσης του τα επόμενα χρόνια. έτσι, θα βελτιωθεί η πρόσβαση στις αγορές ολόκληρης της ευρώπης και κατ'επέκταση θα ανακουφιστεί το συμφορημένο οδικό ευρωπαικό δίκτυο.